بطور کلی هنوز عامل مشخصی و معینی برای سرطانهای بدخیم یافت نشده است و در مطالعات معمولا حضور چند عامل را مطرح می نمایند ابتدا در برخی موارد هم عامل مشخصی تاثیر بیشتری از سایرین دارد مثلا ارتباط سیگار با اکثر سرطان ها بویژه سرطان ریه کاملا اثبات شده است.
اخیرا طی تحقیقات بعمل آمده نقش موادی مضر در رژیم غذایی ما با سرطان معده نیز مورد بررسی بوده و ترکیبات نیترات که در کنسروها ، غذای مشابه مثل سوسیس و کالباس و... مهم بسزایی در این بیماری مهلک دارند.
همچنین مصرف زیاد ترشی و شور که در رژیم غذایی ما جای ویژه ای دارند باعث سرطان معده می شوند. مصرف ماهی دودی و نک سود شده نیز با افزایش خطر سرطان معده همراه است.
البته سرطان روده که جزء شایعترین سرطانهاست ارتباط زیادی با مدت تماس مواد مضر موجود در غذا با سطح روده دارد که در کندی حرکات روده (یبوست ) این خطر افزایش می یابد بنابراین مصرف سبزیجات ، میوه و سالاد که باعث افزایش تحرک غذایی در روده می شوند از خطر سرطان می کاهند همچنین مصرف (کرفس) به دلیل داشتن لوتئولین و (پیاز) به علت دارا بودن ماده ای بنام کریستین باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان می گردند.
همچنین مصرف انار به علت داشتن مواد ضد سرطان و پرتقال به علت ویتامین Cو پلی فنل ضد سرطان پروستات آقایان می باشند.
در نهایت توجه میشود از مصرف غذاهای پرچرب ، نانهای باگت ساندویچی و لواش و تافتون به علت درصد پائین سبوس (در مقابل نان سنگک ) کمتر استفاده شود همچنین بجای مصرف ظروف پلاستیکی و یکبار مصرف از ظروف چینی و مسی (فلزی) استفاده شود و نیز از مصرف موادی که خطر شان به اثبات رسیده مثل سیگار بایستی جدا خودداری نموده و غذاهای مصرفی نبایستی بسیار داغ یا یخ زده و سرد استفاده شوند تا ریسک بیماریزایی آنها کاهش یابد.
دکتر علیرضا شکرگزار