دیکلوفناک "[wiki]Diclofenac[/wiki]"
دیکلوفناک سدیم در درد والتهاب ناشی از بیماری روماتیسمی شاملآرتریت جوانان و دیگر اختلالات عضلانی ـاسکلتی، دردهای بعد از جراحی و نیز نقرس حاد بهکار میرود.
مکانیزم اثر
دیکلوفناک از مهارکنندههایقوی آنزیم سیکلواکسیژناز است که تولیدطی 2 سال گذشته گزارشات متعددی ازفلج ناشی از تزریق دیکلوفناک در کودکانزیر 13 سال به مرکز ثبت و بررسیعوارض جانبی داروها ارسال شده است. پروستاگلاندین، پروستاسایکلین وترومبوکسان را کاهش میدهد.
فارماکوکینتیک
دیکلوفناک از راههایخوراکی یا رکتوم بهطور کامل جذبمیگردد. حداکثر غلظت سرمی 2 ساعتبعد از مصرف خوراکی ایجاد میشود. اتصال پروتئینی دارو 99 درصد بوده ومتابولیتهای دارو غیرفعال و نیمه عمر آن2 ساعت است. دارو عمدتاً از راه ادرار دفعمیگردد.
موارد منع مصرف
- در بیماران حساس بهASA یا دیگر داروهای NSAID در بیماراندچار پورفیری کبدی نباید مصرف شود.
- در بیماران دچار اختلالاتکلیوی، کبدی یا قلبی با احتیاط و با حداقل میزان ممکن بهکار رود. در ضمنوضعیت عملکرد کلیه مرتبا کنترل گردد.
- در بیماران دچار زخم معده فعال ازمصرف آن خودداری شود. همچنینبیماران با سابقه زخم بهتر است از مصرفاین دارو پرهیز نموده و در صورت بروزصدمات معدی ـ رودهای مصرف آن قطعگردد.
- این دارو در افراد پیر و همچنین افرادیکه سابقه حمله آسم و حساسیتی دارند بااحتیاط مصرف شود. طی 2 سال گذشته گزارشات متعددی ازفلج ناشی از تزریق دیکلوفناک در کودکانزیر 13 سال به مرکز ثبت و بررسیعوارض جانبی داروها ارسال شده است.
عوارض جانبی احتمالی
عوارض گوارشی شامل تهوع ، اسهال ، و نیز گاهگاهی خونریزی یا زخم ممکن است بروز نماید. واکنشهایآلرژیک بویژه آنژیوادم ، برونکواسپاسم و بثورات جلدی و نیز عوارضی نظیر سرگیجه ، سردرد ، اختلالات شنوایی مانند وزوز گوش و دفع خون از ادرار ممکناست ایجاد گردد. طی 2 سال گذشته گزارشات متعددی ازفلج ناشی از تزریق دیکلوفناک در کودکانزیر 13 سال به مرکز ثبت و بررسیعوارض جانبی داروها ارسال شده است.
تداخلهای دارویی
در مصرف همزمان بامهارکنندههای آنزیم تبدیل کنندهآنژیوتانسین (ACE)، سبب مهار اثر ضدفشار خون این داروها گردیده، و احتمالاخطر نارسایی کلیوی و هیپرکالمی راافزایش میدهد. مصرف داروهای ضدمیکروبی از دسته کینولونها همراهدیکلوفناک خطر بروز تشنج را افزایشمیدهند. خطر سمیت کلیوی در صورتمصرف همزمان سیکلوسپورین ودیکلوفناک افزایش مییابد. دفع لیتیوم و نیز احتمالا متوترکسات بهوسیله ایندارو کاهش یافته، سمیت آنها افزایشمییابد. عوارض گوارشی شاملتهوع، اسهال، و نیز گاهگاهی خونریزی یازخم ممکن است بروز نماید.
توصیه ها
- در سابقه زخم معدهیا اختلالات شدید کبدی با احتیاط مصرفشود.
- در محل تزریق ممکن است درد و گاهگاهی صدمات بافتی ایجاد گردد.
- مصرف شیاف ممکن است سببتحریک موضعی گردد.
- شکل تزریقی این دارو در کودکان زیر13 سال نباید مصرف شود.