قهوه و خواص آن - مضرات قهوه - قَهوه نوعی نوشیدنی رایج است که از دانههای بوداده و آسیابشدهٔ گیاه قهوه به دست میآید.
ax-ghahve.jpg
خواص قهوه- جلوگیری از دیابت
- بهبود حافظه
- مبارزه با سرطان
- ضدافسردگی
- مبارزه با سرطان پوست
- کبد سالم
- افزایش چربی سوزی
- بازیابی عضلات
فشار خون: قهوه فشار خون را بالا میبرد. حتی اگر این افزایش خیلی جزئی هم باشد، کسانی که دچار پرفشاری خون هستند در برابر این تاثیر قهوه آسیب پذیرترند.
پوکی استخوان: مصرف کنندگان بالای قهوه ممکن است دچار افزایش دفع کلسیم از ادرار شده و در معرض خطر پوکی استخوان قرار گیرند. این مشکل به خصوص در مورد کسانی که به اندازه کافی کلسیم دریافت نمیکنند اهمیت بیشتری پیدا میکند.
خواب نامطلوب: افراط در مصرف کافئین ممکن است تا حد چشمگیری سیستم عصبی مرکزی را تحریک کند. همچنین مقدار بالای کافئین تاثیرات منفی در به خواب رفتن و کیفیت خواب دارد. هر فردی باید متناسب با شرایط خواب خود ساعت نوشیدن قهوه را تنظیم کند، اما به طور کلی توصیه میشود ۴ تا ۶ ساعت قبل از به رختخواب رفتن قهوه نوشیده نشود.
رفلاکس گوارشی: قهوه تا حد بالایی میتواند عامل بازگشت اسید معده و سوزش معده در افراد مستعد این مشکل شود.
بارداری: گرچه هنوز دلایل روشنی در رابطه با آسیب قهوه به جنین تایید نشده است، اما توصیه میشود درمدت بارداری نوشیدن قهوه به ۱ تا ۲ فنجان در روز کاهش یابد. همچنین خانمهایی که سقطهای مکرر داشته و یا برای بارداری مشکلاتی دارند باید قهوه را به طور کامل کنار بگذارند.
کاهش جذب آهن: نوشیدن قهوه به همراه غذا به خاطر وجود تانین، جذب آهن را کم میکند. افراد مبتلا به کم خونی باید قهوه را مانند چای یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا بنوشند.
مضرات قهوهتوصیه می شود خانم های باردار به خصوص در ماه های اول بارداری از مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه اجتناب نمایند و در صورت تمایل به مصرف، حتما با پزشک خود مشورت کنند.
افزایش فشار خون: این یک حقیقت علمی و مستند است: کافئین فشار خونتان را افزایش میدهد. با وجود این، آیا میدانستید افزایش فشار خون به دلیل مقاومت عروق ایجاد میشود، و نه به دلیل افزایش ضربان قلب یا گردش خون؟
یعنی اینکه کافئین باعث میشود قلبتان مجبور میشود برای فرستادن خون به تمام نقاط بدن بیشتر کار کند.
بالا بودن فشار خون یکی از عوامل خطر شایع برای بیماری قلبی و عروقی است. تقریبا ۷۰ میلیون فرد بزرگسال آمریکایی (۲۹ درصد از جمعیت این کشور) از فشار خون بالا رنج میبرند. اگر شما هم دچار فشار خون بالا هستید، بهتر است بدانید مصرف قهوه مشکلتان را وخیمتر میکند.
قهوه اساسا قلبتان را مجبور میکند، برای فرستادن اکسیژن و مواد غذایی به تمام نقاط بدن، دو برابر حد معمول کار کند. شاید برای آنهایی که دچار فشار خون بالا هستند، وقت آن رسیده باشد تا مصرف قهوه را ترک کنند.
افزایش تولید اسید: قهوه تولید اسید را افزایش میدهد؛ به ویژه اسید هیدروکلریک و اسید معده. هر دوی این اسیدها برای تجزیهی مواد غذایی موجود در معده ضروری هستند. با وجود این، حضور بیش از اندازهی اسید در معده باعث ایجاد برخی مشکلات میشود.
اسید اضافی میتواند دیوارههای معده را بخورد (و باعث زخم معده شود)، یا ممکن است احتمال بازگشت اسید به مری (رفلاکس معده) را افزایش دهد.
این مشکلات به ویژه هنگامی بیشتر میشوند که با شروع روز، قهوه اولین چیزی باشد که وارد معدهتان میکنید؛ در این شرایط، چیز دیگری در معدهتان وجود ندارد که بتواند تاثیرات اسید را کاهش دهد.
البته مسئلهی عجیب و غریب اینجا است که خودِ کافئین در این میان، مقصر نیست؛ طبق نتایج یک مطالعه، به احتمال زیاد بو دادن (رست کردن) دانههای قهوه مقصر اصلی افزایش ترشح اسید معده است.
این مطالعه نشان داد، مردانی که به طور مرتب قهوهی بدون کافئین مصرف میکردند نسبت به مردانی که از مکملهای کافئیندار غیر قهوه استفاده میکردند، اسید معدهی بیشتری داشتند.
آیا شما نیز نگران افزایش اسید معدهتان هستید؟ پس باید قهوهتان را بعد از غذا و با شکم پر نوش جان کنید، یا هنگام نوشیدن قهوه میزان مصرف مواد غذایی را که باعث افزایش ترشح اسید معده میشوند، کاهش دهی.
تاثیر بر جذب مواد مغذی: یکی از قابل توجهترین نمونههای تاثیر قهوه بر جذب مواد مغذی، تاثیر آن بر جذب کلسیم است. قهوه اساسا در قابلیت بدنتان در جذب کلسیم اختلال ایجاد میکند، و از رسیدن آن به استخوانها جلوگیری مینماید.
مصرف بیش از اندازهی کافئین می تواند به نازکی و پوکی استخوان منجر شود. (آنهایی که از مکملهای قهوهی سبز استفاده میکنند نیز ممکن است دچار همین عارضهی جانبی بشوند.)