انجمن متا: طراحی سایت و سئو - دانلود قالب و تم - کریپتو

پزشکی، بهداشت، درمان، خانواده، مقاله (عمومی) => تغذیه و سلامت => پزشکی، بهداشت، درمان => اخبار تغذیه => نويسنده: Zohreh Gholami در بعد از ظهر 19:02:42 - 12/07/11

عنوان: نقش فیبر در سلامتی بدن
رسال شده توسط: Zohreh Gholami در بعد از ظهر 19:02:42 - 12/07/11
نقش فیبر در سلامتی بدن

12.bmp

فیبر ها جزئی از مواد کربوهیدراتی که به اصطلاح عموم مواد نشاسته ای یا قندی هم گفته می شود و از نظر قابلیت جذب در بدن از مواد نشاسته ای عموماً غیر قابل جذب قرار دارد.
[/b]

فیبر ها به دو دسته محلول و نا محلول تقسیم می شوند و این فیبر ها در صورت هضم توسط میکروب های مفید روده به شکل اسید های چرب آزاد تا اندازه محدودی قابل جذب هستند. از وظایف عمده فیبر ها در بدن می توان گفت؛ همچنانکه فیبر در گیاهان باعث حفاظت از صدمات محیطی و شیمیایی بر روی ماده غذایی گیاهی مانند غلات, حبوبات میوه ها و سبزیجات می شود همین نقش را به طور غیر مستقیم در بدن انسان به شرط مصرف به مقدار کافی بازی می کند.



از نقش های مهم فیبر می توان به شرح ذیل اشاره نمود:
1. از آنجایی که فیبر ها در ترکیب با مواد قندی قابل جذب در غذاهای گیاهی وجود دارد لذا باید عمل جویدن و هضم بخوبی در دهان و معده صورت گرفته تا قند های قابل جذب از فیبر ها آزاد و به شکل قند خون وارد خون شود و همین عامل باعث می شود قند خون به سرعت بالا نرفته و در یک دوره 2 تا 6 ساعته به طور مثال از صبحانه تا ناهار این قند ها آزاد و به مصرف بدن برسد. لذا در تنظیم قند خون نقش مهمی دارد.

2. فیبر ها با جذب اسید های صفراوی و چربی مانع از افزایش چربی خون و چاقی می شود.

3. فیبر ها با جذب آب باعث افزایش حجم مواد زائد و در نتیجه جلو گیری از یبوست می شود.

4. فیبر ها در پیشگیری از سرطان ها و مخصوصا ً سرطان روده بزرگ (کولون)، سرطان پروستات، سرطان سینه و دیگر سرطان ها نقش مهمی دارد.


مقدار روزانه فیبر و منابع آن
فیبر ها فقط در مواد غذایی گیاهی از قبیل غلات ( جو , گندم )، حبوبات, سبزیجات و میوه ها وجود دارد.

نیاز روزانه به فیبر غذایی 30 گرم در روز است که به منظور تامین این مقدار فیبر غذایی مصرف نان سبوس دار که به عنوان قوت غالب همه افراد جامعه محسوب می شود، ضروری است. در حال حاضر نان های موجود در نانوایی ها فاقد سبوس (فیبر غذایی) است.  همچنین مصرف میانگین 200 گرم سبزیجات بطور روزانه و مصرف یک تا دو عدد میوه در روز و حد اقل هفته ای سه وعده از حبوبات در برنامه غذایی گنجانده شود از آنجایی که مصرف سبزی و میوه و حبوبات در برنامه غذایی اکثر افراد جامعه بطور منظم نیست لذا نان که روزانه توسط تمامی افراد مصرف می شود, توصیه اکید متخصصان تغذیه به مصرف نان سبوس دار است.


جعبه متن
محمد علی آبادی کارشناس تغذیه بیمارستان 22 بهمن نیشابور