دفن پسماندها تهدیدی برای آینده زمین و زندگی انسان13.jpg
كارشناسان، دفن پسماندها به شیوه كنونی را خطری جدی برای آینده دشت كویری كاشان می دانند.
[/b]
برخی از كارشناسان اظهارداشتند: امروزه از زباله ها به عنوان طلای كثیف در دنیای اقتصاد نام برده می شود و این محصول در حفظ محیط زیست بشر اهمیتی فراوان دارد؛ به گونه ای كه بی توجهی به این مساله، آینده زمین و زندگی انسان بر روی آن را با خطرات جدی مواجه خواهد كرد.
تفكیك، بازیافت و استفاده بهینه از زباله ها موجب كم شدن حجم پسماندها و به كارگیری آنها در چرخه مجدد محیط زیست است.
دفن زباله نیز به عنوان یكی از روش های پاك سازی محیط پیرامون انسان است و در عین حال در صورتی كه به شكل غیر اصولی به كار گرفته شود، موجب آلودگی محیط خاك و به خطر افتادن زمین می شود.
این مساله در مناطق كویری كه بخش اعظم آب آنها از سفره های زیر زمینی تامین می شود، اهمیت حیاتی تری دارد.
كارشناس بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کاشان درباره نحوه دفن زباله ها در شهرستان كاشان، گفت: زباله های شهرستان های كاشان و آران و بیدگل در فاصله 20 كیلومتری كاشان و 10 كیلومتری منطقه ابوزیدآباد به شكلی غیر اصولی دفن می شود.
جواد سلمانی با اشاره به مطالعه سازمان بهداشت جهانی(WHO) در مورد جمع آوري و دفع مواد زائد که ٣٢ مشکل زيست محيطي بوجود می آورد، افزود: آخرين مرحله از مديريت مواد زائد، دفع آن است.
وی تصریح کرد: منظور از دفع زباله، پاك كردن زباله از محيط زندگي انساني يا تبديل آن به موادي است كه ديگر خاصيت مواد زايد را نداشته باشند.
وی در ادامه گفت: اين مرحله از نظر زيست محيطي اهميت بسيار دارد زيرا استفاده از روش هاي مناسب براي دفع زباله از بروز مشكلات متعدد و ايجاد انواع آلودگي ها تا مدت طولاني جلوگيري مي كند.
وی افزود: در روش دفن، رعایت اصول بهداشتي و فني، حفر ترانشه با ابعاد استاندارد، فشردن زباله در لايه هاي نازك، پوشانيدن سطح زباله دفن شده در زمين با خاك در پايان هر روز كاري، جدا سازي سلول ها (محفظه دفن ) با شن و ماسه، آهك ریزی كف ترانشه، شیب سطح محل دفن، سيستم زهكشي، جمع آوري شيرابه و ایجاد هواكش هايي براي تخليه گازهای ناشي از تجزيه و تخمير زباله ها از جمله اقداماتي است كه باید رعايت شود.
به گفته وی، گازهاي ناشي از عمليات تجزيه عبارتند از هوا، آمونياك، دي اكسيد كربن، منوكسيد كربن، هيدروژن، هيدروژن سولفوره، متان، نيتروژن و اكسيژن می باشد كه دي اكسيد كربن و متان 90 درصد از گازهاي توليدي را شامل مي شود.
این كارشناس بهداشت محیط، عمده ترین مشکل موجود در حال حاضر را بی توجهی به شیرابه و گازهای تولیدی حاصل از زباله ها دانست و گفت: این مواد منجر به آلودگی آبهایزیرزمینی و انفجار می شود.
سلمانی، تاكیدكرد: در ایران، زباله خانگی بیشترین سهم تركیب زباله را داشته كه بیش از ۷۰ درصد آن را موادفساد پذیر و پسماندهای غذایی تشکیل می دهد که در حدود ۲۰ درصد آن قابل بازیافت و فقط ۱۰ درصد زباله ها غیرقابل بازیافت است.
وی جداسازي زباله ها از مبداء توليد، ترویج فرهنگ توليد زباله كمتر، بهينه سازي تكنولوژي جمع آوري، حمل و نقل و دفع زباله و نیز افزایش سطح آگاهي مردم، مسئولان و دست اندركاران در زمینه پسماندها را از راهکارهای اساسی برای تبدیل این تهدید بهداشتی (پسماندها) به فرصت ذکر کرد.
مدیر عامل شركت آب و فاضلاب كاشان نیز ارزشمند ترین سرمایه دشت كویری كاشان را سفره های آب زیر زمینی دانست كه سهم بسزایی در تامین آب این منطقه دارد.
ابوالفضل صدراییه به خشكسالی های اخیر این شهرستان و مشكل تامین آب آن اشاره و تاكیدكرد: با توجه به برآورده نشدن انتظار این شهرستان از ورود آب زاینده رود به آن تنها منبع مطمئن و جاری تامین آب كاشان، سفره های آب زیر زمینی است.
همچنین رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان كاشان درباره دفن زباله ها در این شهرستان، گفت: دفن زباله، پاك كردن صورت مساله است چرا كه با دفن آن محیط زیست زمین را به مخاطره می اندازیم.
محمود قهرمانی افزود: زباله های خانگی در شهر های كاشان و آران و بیدگل، بدون هیچ گونه تفكیك و بازیافتی، دفن شده و زیست گاه آینده انسان و سایر موجودات را تهدید می كند.
این كارشناس ارشد اكولوژی، ضرورت ایجاد كارخانه بازیافت و نصب تجهیزات كمپوست را در شهرستانی مانند كاشان با وجود كارخانه ها، جمعیت بسیار و موقعیت جغرافیایی و كویری منحصر به فرد، دارای اهمیت دانست و تاكید كرد: در صورت بی توجهی به این مساله در آینده زباله ها در این شهرستان به یك معضل تبدیل خواهند شد.
قهرمانی، افزود: اداره محیط زیست در این خصوص پیگیری هایی انجام داده و كارگروهی در فرمانداری ویژه شهرستان كاشان در حال پیگیری و حل مساله است.
مدیر بخش جذب مشاركت های خصوصی شهرداری كاشان، نیز به حجم تولید 200 تنی زباله در هر روز در شهرهای كاشان، آران و بیدگل، ابوزیدآباد و سفید شهر اشاره كرد و گفت: با توجه به حجم بالای پسماندها در این شهرستان، لزوم ایجاد كارخانه بازیافت و تولید كمپوست در این منطقه كویری ضروری است.
سعید طالعی، افزود: در حال حاضر با مطالعاتی كه انجام شده با كمك جذب سرمایه بخش خصوصی مدیریت طرح پسماند، طرح بازیافت زباله در این شهرستان اجرا خواهد شد.
وی این طرح را در سه مرحله دانست و گفت: مرحله اول این طرح تفكیك زباله از مبدا بوده كه همراه با فرهنگ سازی و اطلاع رسانی برای مردم در چند روز آینده اجرایی خواهد شد همچنین نصب و مونتاژ دسنگاه های بازیافت نیز بصورت همزمان آغار و فاز دوم طرح با بازیافت زباله های خشك انجام خواهد شد.
مدیر جذب مشاركت های خصوصی شهرداری كاشان، به پایان طرح در سال سوم و راه اندازی كامل تهیه كمپوست یا كود عالی اشاره كرد و افزود: در سال سوم اجرای طرح پیمانكار موظف به اجرای مرحله تولید كود كمپوست خواهد بود.
طالعی، اعتبار این طرح را در مرحله اولیه بیش از 24 میلیارد ریال دانست و اظهارداشت: چهار میلیارد و 500 میلیون ریال از محل شركت سرمایه گذاری شهرداریها و 20 میلیارد ریال اعتبار از محل شركت خصوصی مجری طرح تامین شده است.
وی، با اشاره به راه اندازی بخش بازیافت این كارخانه، تاكید كرد: این مرحله تا شش ماه آینده راه اندازی شده و اما در همان مراحل ابتدایی تفكیك زباله و 30 درصد از حجم 200 تنی روزانه زباله كاشان را كاهش یافته و حجم دفن زباله به 20 درصد میزان كنونی خواهد رسید.
وی تصریح كرد: این طرح مربوط به كاشان و پنج شهر قمصر، آران و بیدگل، سفید شهر، نوش آباد و ابوزیدآباد است كه با همكاری یكدیگر اقدام به تشكیل شركت بازیافت پس ماندهای منطقه كاشان نموده و با مشاركت بخش خصوصی این طرح را اجرا می كنند.
طالعی، با اشاره به صرفه جویی 200 میلیارد ریالی از اجرای طرح بازیافت زباله تاكید كرد: اجرای این طرح علاوه بر سودآوری بالا و صرفه جویی، دارای تاثیرات مهم زیست محیطی و جلوگیری از نفوذ شیرابه ها در سفره های زیر زمینی می شود.
وی مكان اجرای عملیات احداث كارخانه بازیافت را محل دفن كنونی زباله های شهر كاشان و آران و بیدگل در نزدیكی ابوزیدآباد واقع در شهرستان آران و بیدگل اعلام كرد.