همرنگی در روانشناسی اجتماعی«اگر میخواهی نشوی رسوا، همرنگ جماعت باش». شاید بین دوراهی هستید که آیا میتوانید طبق عقاید و نظرات خود و مستقل از هر چیزی به زندگی خود ادامه دهید یا نظرات دیگران و اطرافیان برای شما مهم است؟
«حسن میرزاحسینی»، دکترای روانشناسی و استادیار دانشگاه آزاد اسلامی قم در اینباره به برنا میگوید:معمولا همرنگی در«روانشناسی اجتماعی» مورد بحث قرار میگیرد. در واقع تمایلی که در افراد وجود دارد به دلیل اینکه احساس و فکر اینکه تحت فشار گروهی قرار دارد،سعی میکنند که آراء و عقایدشان مطابق با آنچه که گروه میپسندند، تغییر داده و عمل کنند.
همرنگی گاهی اوقات جنبه اطلاعاتی دارد؛ یعنی شاید افراد در موقعیتی اطلاعات نداشته باشند، دچار همرنگی شوند. مثلا فردی که تازه وارد مجلس و دانشگاه و یا محیط کاری شود، به دلیل اینکه اطلاعات کافی از آن محیط ندارد، سعی میکند کارهایی را انجام دهد که دیگران انجام میدهند و یا حتی وارد کشور جدید با فرهنگ جدید میشود، سعی میکند، اطلاعات از دیگران گرفته و مطابق با آن رفتاری که آنها انجام میدهند، انجام میدهد.
گاهی اوقات جنبه فشار وجود دارد؛ یعنی فرد علیرغم اینکه خودش عقیده و باوری دیگری دارد، سعی میکند به دلیل ترس از ترد شدن و تنها شدن از جماعت تبعیت کند. همرنگ شدن و پذیرش اجتماعی یکی از نیازهای اصلی افراد مخصوصا دردوران نوجوانی است. بنابراین نوجوانها سعی میکنند مطابق با ارزشها و نظر گروه، خودشان را همرنگ کرده وطبق گروه آرایش کرده و لباس بپوشند.
افرادیکه ویژگی« استقلال شخصی» در آنها قوی و به ارزشها و عقاید خود اهمیت بسزایی میدهند و کمتر ویژگی «پیرو بودن» را دارند، ممکن است کمتر همرنگی کنند.
برخی افراد این ویژگیهای پیرو بودن، وابسته بودن، و تبعیت کردن را بیشتر داشته و مطابق گروه و اجتماع هستند و برخی این ویژگیها را نداشته و دوست دارند خودشان رهبرو پیشرو باشند.
زمانیکه افراد برای اولین بار خلاف جمع نظر میدهند، احتمال اینکه همرنگی کاهش پیدا کند، بیشتر است. مثلا اگر یک نفر در جمعی خلاف جمع نظر بدهد، دیده شده است کمتر افرادی نظر خلاف را عمل کرده و بیشتر تابع جمع بوده و نظرات آنها را قبول دارند.
آزمایشهایی که در روانشناسی اجتماعی بر روی برخی افراد انجام شده است، نشان میدهند که یکی دیگر از ویژگیهای انسان این است که تابع جمع باشد؛ زیرا نمیخواهد رسوا شود و اگر ببیند اکثر جمع نظر مخالف نظر او را دارند، ممکن است به نظر خود شک کند.
متاسفانه در وضعیت فعلی جامعه، همرنگی افراد تشویق میشود. اصولا همرنگی در جوامع بسته و محدود بیشتر وجود دارد؛ زیرا دولتها سعی میکنند افراد را طبق یک فرم و یک قالب نگه دارند و همه آن طوری که اجتماع میپسندند، عمل کنند.
افراد باید مواظب باشند که تحت تاثیر جمع قرار نگیرند و روی ارزشهای خود بیاستند؛ زیرا این مساله ممکن است برای افراد مشکل ساز شود که بیشتر در همان نوجوانها صدق میکند. معمولا برخی از نوجوانها، تحت تاثیر فشار گروهی به کشیدن سیگار، مصرف الکل و یا مواد مخدر، آرایش عجیب و غریب و لباسهای ناجور روی میآورند.
روانشناسی اجتماعی, همرنگی, روانشناسی, پیرو بودن, روانشناسی, مطالعات روانشناسی, مقاله, مقاله های روانشناسی, پیشگامان متا, meta4u.comجعبه متن
منبع: برنا