مضرات مصرف قند
براساس بررسيهاي انجام شده، قند عامل تضعيف سيستم دفاعي بدن در برابر بيشتر بيماريهاست، به طوري كه پس از هر نوبت مصرف يك خوردني شيرين، سيستم ايمني بدن تا 75 درصد كارايي خود را از دست ميدهد و اين مدت بهترين زمان براي فعال شدن ميکروبها و ويروسها است.
به طور كلي در مواد غذايي دو نوع قند وجود دارد كه شامل قندهاي ساده و قندهاي پيچيده هستند. قند پيچيده مدت طولانيتري طول ميكشد در داخل بدن تجزيه شود و براي بدن سالمتر است. اين نوع قند در كربوهيدراتهاي طبيعي مثل غلات سبوسدار و ميوهها يافت ميشود. از سوي ديگر، قند ساده سريعتر در بدن تجزيه و موجب افت و خيز محسوس انرژي ميشود. اين نوع قند شامل قندهاي موجود در مواد شيريني و نشاستهاي تصفيه شده و فرآوري شده است. مصرف بيش از اندازه قند ساده مشكلات جدي براي سلامت بدن ايجاد ميكند. براساس يافتههاي ارائه شده از سوي محققان در يك مقاله، قندهاي ساده ميتوانند سيستم ايمني بدن را تضعيف كرده يا حتي از کار بيندازند. بررسيها نشان ميدهد كه پس از هر بار مصرف محصولات حاوي قند، گلبولهاي سفيد بدن از فعاليت باز ميايستند و بين دو تا پنج ساعت بدن کاملاً آماده آلوده شدن به هر نوع ويروس يا باکتري خواهد بود. مصرف اين نوع قند، تعادل مواد معدني بدن را به هم ميزند. قند، فاقد ويتامين، مواد معدني و فيبر خوراكي است.
در واقع قند يك ماده زائد است که بدن انسان قادر به هضم و جذب آن نيست از اين رو براي اين که ساختار مولکولي قند شکسته شود بدن مجبور است از مواد معدني محلول موجود در بدن استفاده کند تا بتواند قند وارد شده به داخل بدن را هضم کند و در نتيجه تعادل عناصر معدني مهم مثل کلسيم، منيزيم، پتاسيم، سديم، کروم و مس در بدن به هم ميخورد. مصرف مواد قندي ناسالم موجب ترشح بيش از اندازه هورمون آدرنالين در بدن ميشود. احساس اضطراب بيش از اندازه، آشفتگي و بدخلقي از پيامدهاي خوردن مواد قندي است. به علاوه اين ماده سبب بيحوصلگي ميشود و افرادي که قند زياد مصرف ميکنند به هيچ عنوان ميلي به ورزش و فعاليت هاي بدني ندارند. در کودکان نيز خوردن مواد قندي موجب کاهش ضريب هوشي و افت بازده تحصيلي ميشود. بيترديد مصرف زياد مواد قندي به کليهها آسيب ميرساند و چه بسا كه عامل اصلي ايجاد سنگ کليه است. همچنين مصرف قند عامل مهم تشكيل سنگ مثانه نيز هست.
هر چه مواد غذايي شيرين بيشتر مصرف شود، کلسيم بيشتري از استخوانها خارج شده و در فرايند هضم قند و شيريني مصرف ميشود. در نهايت استخوانها بعد از چند سال پوک ميشوند و دليل اصلي خرابي دندانها نيز همين است. کلسيم از دندانها استخراج شده و دندان به مرور پوسيده و خراب ميشود. قند عامل اصلي بروز برخي از سرطانها شامل سرطانهاي سينه، پروستات، روده و راست روده است. بسياري از متخصصان تأكيد دارند بزرگترين خطر ناشي از مصرف زياد قند اين است که ساختمان مولكول وراثتي دي.ان.آ را ميشکند و آن را تغيير ميدهد که در نتيجه موجب سرطاني شدن سلولها ميشود. قند سبب توليد مولكولهاي مضر راديکال آزاد در خون و افزايش خطر بروز سرطان ميشود. حتي در بسياري از موارد سردردهاي بيموقع و بيدليل و ميگرن بر اثر مصرف خوردنيهاي شيرين بروز ميكنند.