سایت حسابداری - تالار تخصصی حسابداری ایران Meta ACC

انجمن های تخصصی حسابداری => دارائیهای جاری => روش بستن حسابهای پایان سال => حسابداری مالی => صندوق - تنخواه گردان - بانکها => نويسنده: اکبرزاده در آپریل 17, 2012, 10:26:19 قبل از ظهر

عنوان: کنترل حسابهای بانکی
رسال شده توسط: اکبرزاده در آپریل 17, 2012, 10:26:19 قبل از ظهر
   حسابهای بانکی
حسابداران عزیز بایدتوجه خاصی بر کنترل و ثبت حسابهای بانکی داشته باشند
1.   شناسائی حسابهای بانکی
2.   صورتحسابهای بانکی
3.   بررسی برداشتهای بانکی
4.   بررسی تاریخ چکهای صادره
5.   بررسی مانده پایان سال مورد رسیدگی

شناسائی حسابهای بانکی

     لازم است در بدو شروع و رسیدگی به حسابهای مشتری دقت و استعلام لازم از مدیر عامل برای معرفی حسابهای بانکی به نام شرکت و موسسه و بنگاه اقتصادی به عمل آید زیر عمدتا دیده شده است که گاهی یک بنگاه اقتصادی دارای حسابهای بانکی می باشد که مدتها است گردش ریالی داشته است ولی تاکنون در سیستم حسابداری لحاظ نشده است .
     اصولا یک بنگاه اقتصادی زمانی اقدام به افتتاح یک حساب مینماید که نیاز های گردش مالی خود را مرتفع نماید پس داشتن حسابهای بانکی متعدد لازم نبوده و فقط مشکلات رسیدگی و مغایرت گیری بیشتری را بدست می دهد .
     پس دقت نمائید در ابتدا و شروع کار اقدام به شناسائی حسابهای بانکی اعم از حسابهای جاری . پس انداز . قرض الحسنه . و حسابهای مسدودشده توسط بانک یا مقامات قضائی نمائید.

صورتحسابهای بانکی
     از مشتری پرینت همه حسابهای بانکی را مطالبه نمائید و دقت داشته باشید که پرینت با تاریخ قبل به شما تحویل ندهد پرینت یا باید از ابتدای افتتاح حساب در سال مورد رسیدگی باشد و یا اینکه از ابتدای سال مورد رسیدگی با توجه به مانده سال قبل باشد ردیفهای ثبت شده را کنترل نمائید که چاپ دوردیف روی همدیگر و یا عدم چاپ و ناخوانا بوده مشکلات بعدی را برای شما فراهم نیاورد .
    توجه داشته باشید پرینت حسابها توسط بانک ممهور شده باشد در هر حال دقت نمائید اطلاعات ثبت شده در صورتحساب بانک کاملا گویا و قابل اتکا باشد.

بررسی برداشتهای بانکی
     در تمامی صورتحسابهای بانکی برداشتهایی که توسط بانک صورت می گیرد بشرح زیر می باشد .
     بهای دسته چک , برداشت هزینه های کارمزد صدور ضمانتنامه هزینه های انتقال وجود بین بانکی که بانک موظف می باشد که برگه بدهکار اینگونه برداشتها را به مشتری ارائه دهد


بررسی تاریخ چکهای صادره
     عموما کمتر دیده شده است که مدیران عامل شرکتها در قید و بند ردیف چکهای صادره باشند و حتی اگر این مورد را رعایت نمایند با چکهای مدت داری که صادر می نمایند این روال به خودی خود بهم می می زنند یکی از مسائلی که ممیزین به دنبال آن هستند بدهکار شدن حسابهای بانکی است که اگر شما به عنوان یک حسابدار در این خصوص کنترلی را انجام ندهید ممکن است حسابهای بانکی شما در دفاتر بستانکار شده باشد .
پس در ابتدا اقدام به :
مغایرت گیری حسابهای بانکی نمائید
این کار باعث شناسائی :
چکهای باطل شده نیز خواهد شد.

اقدام لازم : لیست و بدست آوری برگه های چکهای ابطالی و در صورت معدوم شدن تائید رسمی مدیر عامل

چکهای صادر شده (ولی در تاریخ صدور چک از حساب خارج نشده اند)
اقدام لازم : پیگیری دلیل عدم دریافت وجه نقداز دریافت کننده چک


چکهای صادر شده(سررسید آنها بعد از سال می باشد)
اقدام لازم : دقت نمائید اینگونه چکها به عنوان  اسناد پرداختنی شناسائی شوند

     کنترل بعدی شما رعایت ردیف شماره های چکهای صادر شده بانکی است مراقبت نمائید که در ثبت حسابهای بانک چکها بر اساس شماره و پی در پی ثبت شده باشند و در زمان صدور هر چک, بانک دارای موجودی لازم باشد در غیر این صورت چک به عنوان اسناد دریافتنی در حسابها ثبت شده باشد چون ممکن است صادر کننده چک به صورت دوستانه چکی را به شخصی تحویل داده باشد تا در زمانی که وجه حساب کافی باشد با اطلاع اقدام به برداشت نماید مشخص است ثبت این چک در تاریخ صدور به عنوان چک نقد در دفاتر باعث بدهکار شدن حساب بانک خواهد شد.

بررسی مانده پایان سال مورد رسیدگی

     دریافت تائیدیه ممهور به مهر بانک جهت مانده حسابهای بانکی در پایان سال الزامی است در این حالت حسابدار با خیال راحت با توجه به مانده رسمی حسابهای بانکی اقدام به رفع مغایرت بانکی و در نتیجه بستن حسابها خواهد نمود.