سایت حسابداری - تالار تخصصی حسابداری ایران Meta ACC

انجمن های تخصصی حسابداری => حسابداری مالی => نويسنده: قنبری1 در جون 23, 2013, 04:53:06 بعد از ظهر

عنوان: وروداطلاعات امتناع
رسال شده توسط: قنبری1 در جون 23, 2013, 04:53:06 بعد از ظهر
باسلام
وروداطاعات امتناع فقط مخصوص خرید می باشد؟دوستان بیشترتوضیح دهند
متشـــــــــــــــــــــــــــــــــــــکرم
عنوان: پاسخ : وروداطاعات امتناع
رسال شده توسط: آیلان در جون 23, 2013, 05:33:34 بعد از ظهر
درود بر شما


خیر همانطور که مشاهده میکنید امتناع برای خریدارانی است که از شما کالا خریداری کرده اند اما از ارائه کد شناسه ملی یا کد ملی امتناع ورزیده اند

http://www.tax.gov.ir/pages/action/show/8 (http://www.tax.gov.ir/pages/action/show/8)


با احترام
عنوان: پاسخ : وروداطاعات امتناع
رسال شده توسط: قنبری1 در جون 23, 2013, 07:36:47 بعد از ظهر
باسلام
اگر ماخرید کنیم فروشنده کدملی یاشناسه ملی ندهد چکارکنیم ؟
باتشکر
عنوان: پاسخ : وروداطاعات امتناع
رسال شده توسط: آیلان در جون 24, 2013, 08:42:55 قبل از ظهر
درود بر شما و عرض تبریک عید نیمه شعبان به همه دوستان

دوست عزیز در مورد فروشندگان راه حل خاصی وجود ندارد مگر اینکه شما برای واریز مبلغ فاکتور یا کالایی که فروختند به آنها گوشزد کنید مثلا بفرمایید تا شناسه ملی ندهید ( در مورد شخص حقوقی )و یا تا کد ملی ندهید (در مورد شخص حقیقی ) ما مبلغ فاکتور را بلوکه میکنیم و نمیپردازیم در این صورت آن فروشنده یا دیگر سعی میکند به شما فروشی نداشته باشد یا از این به بعد برای فروش به شما حتما یا مبلغ را پیش دریافت میکند یا اینکه همان اول شناسه ملی را به شما میدهد :)


با احترام
عنوان: پاسخ : وروداطاعات امتناع
رسال شده توسط: قنبری1 در جون 24, 2013, 07:06:14 بعد از ظهر
باسلام
درموردخریدمنظورتان فقط خرید مواد یا کالاهای باارزش هست مثلا"هزینه هاراچکارکنیم؟روزی چهاریاپنج فاکتور هزینه دریافت می کنیم باقیمت کم یازیاد

دوستان بیشترتوضیح دهید

متشکرم
عنوان: پاسخ : وروداطاعات امتناع
رسال شده توسط: آیلان در جون 24, 2013, 07:25:40 بعد از ظهر
«بخشنامه»

شماره:   31 / 116013 / 44714

تاریخ:   1376 / 10 / 18

پیوست:   ندارد 
خلاصه موضوع:   ارائه صورت معاملات (خرید و فروش کالا و خدمات) اشخاص حقیقی و حقوقی موضوع ماده 169 ق. م. م.



اطلاعیه مهم وزارت امور اقتصادی و دارایی
پیرو اطلاعیه وزارت امور اقتصادی و دارایی مندرج در جراید کثیرالانتشار دی ماه 1375 در خصوص ارائه صورت معاملات (خرید و فروش کالا و خدمات) اشخاص حقیقی و حقوقی و بنا بر اختیار حاصله از ماده 169 قانون مالیات‌های مستقیم مصوب اسفند ماه 1366 ضمن تأکید بر رعایت مفاد اطلاعیه‌های قبلی به اطلاع مؤدی محترم می‌رساند:
1- اطلاعات خواسته شده در فرم‌های نمونه پیوست به صورت خوانا و بدون خط‌خوردگی تنظیم و تحویل گردد.
2- فرم‌های نمونه پیوست بدون هرگونه تغییر عیناً مورد استفاده قرار گیرد.
3- معاملات با هر شخص حقیقی یا حقوقی در خصوص یک نوع کالا به صورت مجموع در هر فصل در یک ردیف درج و از تکرار نام مشتری برای یک کالا در هر فصل خودداری شود.
4- ذکر نوع فعالیت ارائه‌کنندگان فهرست معاملات در مهر فرم‌های نمونه پیوست الزامی است.
5- ارائه خرید ملزومات و ابزار و کالاهای مصرفی و خدماتی کمتر از یک میلیون ریال در هر فصل از یک شخص حقیقی یا حقوقی الزامی نمی‌باشد.
6- صاحبان سردخانه‌ها و جایگاه‌های نگهدارنده کالا نیز مکلفند از اول سال 1377 اطلاعات خود را مطابق فرم نمونه پیوست به مراجع مذکور در اطلاعیه‌های قبلی تحویل نمایند.
7- ارائه معاملات مربوط به مصرف‌کنندگان نهایی تحت فهرست جداگانه الزامی است.
8- مهلت تسلیم خلاصه اطلاعات فصلی سی روز پس از پایان هر فصل خواهد بود. ماده 230 قانون مالیات‌های مستقیم در مواردی که مدارک و اسناد حاکی از تحصیل درآمد نزد اشخاص ثالث به استثنای اشخاص مذکور در ماده 231 این قانون باشد اشخاص ثالث مکلفند با مراجعه و مطالبه مأموران تشخیص، دفاتر و همچنین اصل یا رونوشت اسناد مربوط و هرگونه اطلاعات مربوط به درآمد مؤدی یا مشخصات او را ارائه دهند وگرنه در صورتی که در اثر این استنکاف آن‌ها زیانی متوجه دولت شود به جبران زیان وارده به دولت محکوم خواهند شد.
مرجع ثبوت استنکاف اشخاص ثالث و تعیین زیان وارده به دولت مراجع صالحه قضایی است که با اعلام دادستانی انتظامی مالیاتی خارج از نوبت به موضوع رسیدگی خواهند نمود.
روابط عمومی و ارشاد وزارت امور اقتصادی و دارایی

«سایر اسناد مالیاتی»

شماره:   -

تاریخ:   1392 / 03 / 12

پیوست:   ندارد 
خلاصه موضوع:   اطلاعیه در خصوص اصلاحیه دستورالعمل موضوع ماده 169 مکرر اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم



سازمان امور مالیاتی کشور با صدور اطلاعیه‌ای، اصلاحیه دستورالعمل موضوع ماده 169 مکرر اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم برای کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی موضوع بند «الف» و «ب» ماده 95 قانون مالیات‌های مستقیم را ابلاغ کرد. به گزارش رسانه مالیاتی ایران، در این اطلاعیه آماده است:
با توجه به سؤالات و ابهامات مطروحه در خصوص مفاد دستورالعمل اجرایی شماره 24468/200/ص مورخ 27/10/90 موضوع ماده 169 مکرر قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحی مصوب 27/11/80، بدین وسیله به منظور شفاف‌سازی، تکریم و رعایت حقوق مؤدیان، برخی موارد آن به شرح زیر اصلاح و به دستورالعمل یاد شده الحاق می‌گردد:
1- فرم «پیوست شماره 2» مندرج در متن بند (2-3) به شرح پیوست این دستورالعمل تغییر می‌نماید.
2- متن زیر به عنوان تبصره در ذیل بند (4-3) اضافه می‌گردد:
«تبصره - درج شماره اقتصادی اشخاص حقیقی یا حقوقی خارجی که در ایران اقامت و فعالیت اقتصادی ندارند، بر روی صورتحساب صادره الزامی نمی‌باشد. در اجرای بند 1-5، ارسال اطلاعات واردات می‌باید با درج شماره اختصاصی اشخاص خارجی انجام پذیرد.»
3- بند (2-4) به شرح ذیل اصلاح و جایگزین متن قبلی می‌گردد:
«کلیه دستگاه‌های اجرایی مکلفند فهرست معاملات و صورت پرداخت قراردادهای خود را طبق فرم نمونه (پیوست شماره 3 الی 5) تا یک ماه پس از پایان هر فصل و همچنین حسب مورد فرم نمونه (پیوست شماره 2) را تا یک ماه از تاریخ انجام معامله، به صورت الکترونیکی از طریق پورتال سازمان ارسال و یا در قالب فایل تولید شده از نرم‌افزار مربوطه به اداره امور مالیاتی ذی‌ربط تحویل نمایند. مسئول حسن اجرای این بند بالاترین مقام دستگاه و نیز با توجه به ماده 14 قانون ارتقای سلامت نظام اداری ذی‌حساب مربوطه خواهد بود.»
4- بند (3-4) به شرح ذیل اصلاح و جایگزین متن قبلی می‌گردد:
«بانک‌ها و سایر مؤسسات اعتباری مکلفند ضمن اعلام مبلغ تسهیلات یا تعهدات در زمان درخواست صدور گواهی موضوع تبصره 1 ماده 186 قانون مالیات‌های مستقیم، شماره اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی موضوع این دستورالعمل را در قراردادهای اعطای تسهیلات، ایجاد تعهدات یا هر نوع معاملات بانکی اعم از ارزی یا ریالی درج نمایند.»
5- موارد زیر به عنوان بند (4-5) و (5-5) به دستورالعمل صدرالاشاره به شرح ذیل الحاق می‌گردد:

4-5- برای خریدهای تا میزان 10 درصد مبلغ حد نصاب معاملات کوچک موضوع تبصره یک ماده 3 قانون برگزاری مناقصات، رعایت مقررات فوق ضرورت ندارد ولی معاملات مذکور را طی یک سطر در فهرست سه ماهه خرید (فرم شماره 4) به صورت تجمیعی به شرح «معاملات کمتر از 10% مبلغ حد نصاب» درج نمایند. در صورتی که معاملات اعلام شده به شرح فوق از 10% مبلغ خرید سالیانه مؤدی بیشتر باشد، مؤدی مذکور به عنوان مؤدی دارای ریسک محسوب و این‌گونه مؤدیان در اولویت رسیدگی مالیاتی قرار خواهند گرفت. فروشندگانی که مشمول این دستورالعمل می‌باشند در موارد فروش تا میزان 10 درصد مبلغ حد نصاب معاملات کوچک موضوع تبصره یک ماده 3 قانون برگزاری مناقصات، لزومی به درج شماره اقتصادی خریدار در صورتحساب صادره نداشته و جمع این‌گونه معاملات را طی یک سطر در فهرست سه ماهه فروش (فرم شماره 3) به صورت تجمیعی به شرح «معاملات کمتر از 10% مبلغ حد نصاب» درج نمایند.
5-5- با توجه به اطلاعیه مورخ 23/6/1387 سازمان امور مالیاتی کشور موضوع دستورالعمل صدور صورتحساب فروش کالا و ارائه خدمات، صورتحساب‌های صادره توسط ماشین‌های فروش (POS) مورد استفاده در فروشگاه‌های عرضه کالا به مصرف‌کنندگان نهایی، می‌تواند طبق صورتحساب نمونه شماره 2 دستورالعمل مذکور صادر شود و جمع این‌گونه معاملات را طی یک سطر در فهرست سه ماهه فروش (فرم شماره 3) به صورت تجمیعی درج نمایند. بدیهی است چنانچه خرید اشخاص حقوقی و مشمولین بندهای الف و ب موضوع ماده 95 قانون مالیات‌های مستقیم از این فروشگاه‌ها بالاتر از میزان 10 درصد مبلغ حد نصاب معاملات کوچک موضوع تبصره یک ماده 3 قانون برگزاری مناقصات باشد، بایستی صورتحساب نمونه شماره 1 را از فروشنده دریافت نمایند. 10% مبلغ حد نصاب معاملات کوچک در سال 1391 به استناد مصوبه شماره 163735/ت 48567 هـ مورخ 21/8/1391 هیأت محترم وزیران 6.700.000 ریال می‌باشد. تا تعیین حد نصاب هر سال، حد نصاب تعیین شده قبلی ملاک عمل خواهد بود.
6- در بند 4-6 متن «موضوع بند (2-2)» به «موضوع بند (2-3)» اصلاح و جایگزین می‌شود.
7- بند (6-6) به شرح ذیل اصلاح و جایگزین متن قبلی می‌گردد:
«در صورت تعدد جرایم در بندهای (1-6)، (3-6)، (4-6) و (5-6) برای یک معامله، حداکثر جریمه قابل مطالبه 10% مبلغ مورد معامله خواهد بود و جرایم موضوع هر یک از تخلفات مذکور دربند فوق قابل جمع نخواهد بود.»
8- با توجه به تغییرات به عمل آمده و رعایت حقوق مؤدیان محترم مالیاتی، مهلت ارسال اطلاعات معاملات عملکرد 1391 تا پایان خرداد ماه 1392 می‌باشد.

همانطور که مشاهده میکنید در بخشنامه اول در مورد ملزومات مصرفی و خدمات کمتر از یک میلیون ریال الزامی به ارائه نبود اما بخشنامه مورد نظر منسوخ شده است.
در بخشنامه اخیر خرید و فروش تا زیر 6،700،000 ریال در هر فصل نیازی به ارائه کد ملی و یا شناسه ملی نیست بلکه در نرم افزار جدید TTMS ورژن چهار میتوانید تیک 10 در صد را در مورد خرید و فروش بزنید وفقط مبلغ خرید یا فروش را به علاوه ارزش افزوده ارائه کنید.
در مورد درک بهتر موضوع بفرمایید هزینه های نامبرده چه هزینه ای هستند؟

با احترام
عنوان: پاسخ : وروداطاعات امتناع
رسال شده توسط: قنبری1 در جون 24, 2013, 08:21:55 بعد از ظهر
باتشکرفراوان ازخانم آیلان

منظور هزینه های آبدارخانه :هزینه ها را فاکتور به فاکتور ثبت کنیم یا کلیه فاکتور سه ماه آبدارخانه راجمع کنیم ؟
1- شاید توی این سه ماه کلابالاتر 6،700،000ریال فاکتور داشته باشیم و30،000،000ریال قبض برق داشته باشیم چکاری می کنیم؟
2-هرینه های اجاری احتیاج هست ثبت کنیم
3-هرینه حقوق شامل 6700000ریال میشود ؟
متشکرم
عنوان: پاسخ : وروداطلاعات امتناع
رسال شده توسط: آیلان در جون 25, 2013, 12:02:30 قبل از ظهر
درود بر شما


خواهش میکنم بنده که کاری نکردم دوست عزیز
هزینه هایی که نام بردید در گزارشات فصلی اعلام نخواهند شد بعضا دیده ام که در برخی تالار ها به اشتباه میگویند هزینه و درآمد ها باید در گزارشات فصلی همخوانی داشته باشند و با سود عملیاتی ما در دفاتر بخواند!!!!! این یکی از بحثهایی است که واقعا تعجب بنده را برانگیخته است!!!نمیدانم دوستان با توجه به کدام قانون و یا بخشنامه چنین فرضیات موهومی را اصل می پندارند اما یکی از مسائلی که در گزارشات فصلی اعلام نمیشود هزینه های ملزومات و خدمات زیر یک میلیون ریال است (طبق بخشنامه مندرج در پست قبل)دیگری هزینه آب و برق و گاز و تلفن و ... و دیگر هزینه ای که اعلام نمیشود هزینه حقوق پرسنل است که خودش ماهی چند میلیون و یا بیشتر خواهد بود حال چگونه است که سود عملیاتی ما با گزارشات فصلی همخوانی داشته باشد!!!!!
هزینه اجاره نیز اعلام نمیشود
اما اگر خریداری هزینه آبدارخانه شما در یک فصل بیشتر از 6،700،000 ریال از یک نفر باشد بایستی اعلام کنید و دوستان توجه داشته باشند که در مورد ورود اطلاعات امتناع حتما و قطعا بایستی این اطلاعات امتناع را حداکثر تا 15 روز بعد از ماه بعد ارسال کنند و مثل اطلاعات خرید و فروش تا یک ماه پس از پایان فصل فرصت ندارید.


با احترام
عنوان: پاسخ : وروداطاعات امتناع
رسال شده توسط: آزاده پرتو در جون 30, 2013, 12:49:34 بعد از ظهر
نقل قول از: ghanbari در جون 24, 2013, 08:21:55 بعد از ظهر
باتشکرفراوان ازخانم آیلان

منظور هزینه های آبدارخانه :هزینه ها را فاکتور به فاکتور ثبت کنیم یا کلیه فاکتور سه ماه آبدارخانه راجمع کنیم ؟
1- شاید توی این سه ماه کلابالاتر 6،700،000ریال فاکتور داشته باشیم و30،000،000ریال قبض برق داشته باشیم چکاری می کنیم؟
2-هرینه های اجاری احتیاج هست ثبت کنیم
3-هرینه حقوق شامل 6700000ریال میشود ؟
متشکرم
با سلام
منظور خرید وفروش هستش نه هزینه های جاری
حالا نگاش کردم ورژن4رو به تیک10%توجه نکرده بودم ممنون آیلان جان
عنوان: پاسخ : وروداطلاعات امتناع
رسال شده توسط: beu_w در جون 30, 2013, 01:21:04 بعد از ظهر
با سلام .
با تاييد فرمايشات خانم آيلان
اگه قرار بر اين بود كه همه ي اطلاعات وارد بشه و دقيقا با سود عملياتي بخونه ديگه چه كاري بود كه ما اظهارنامه تكميل كنيم بقيه اطلاعات رو هم تو يه فرم ديگه بصورت 3ماهه از ما ميگرفتن و حداكثر تا 31-1 سال بعد ماليات قطعي شده رو بهمون اعلام ميكردن
البته اطلاعاتيو كه تو اين گزارشات مينويسيم بايد طبق دفاترمون باشه ولي بعضي چيزارو كه الزام نكردن ما تو اين گزارشات اعلام نميكينم.
اطلاعات حقوق رو كه شما ماهيانه تحويل ميديد اطلاعات انرژي مصرفي رو هم كه ميتونن به راحتي پيدا كنن هزينه هاي مالي هم كه رهگيريش آسونه
همين خريد و فروش شما ميموند كه ميتونستيد كتمان كنيد كه اونم اگه شما فروش نزنيد يكي ديگه از شما خريد ميزنه يا بلعكس
من كه خيلي خوشم اومده از كار اداره دارايي داره همه چيزو يجور برنامه ريزي ميكنه كه كسي نتونه از زير بار ماليات كه حق دولته از درآمد شركت فرار كنه داريم خارجي ميشيم.