سایت حسابداری - تالار تخصصی حسابداری ایران Meta ACC

انجمن های تخصصی حسابداری => حسابداری مالی => نويسنده: pedro در می 02, 2015, 08:36:43 قبل از ظهر

عنوان: اجرای ماده 141 قانون تجارت در شرکت با مسولیت محدود و عوافب عدم اجرای این ماده
رسال شده توسط: pedro در می 02, 2015, 08:36:43 قبل از ظهر
با سلام و احترام

سوال 1) هر شرکتی (از انواع شرکتها مثلا شرکت با مسولیت محدود ) اگر زیان انباشته اش بیشتر از نصف سرمایه شود مشمول ماده 141 قانون تجارت است ؟

سوال 2 ) عواقب عدم اجرای ماده 141 ق ت برای شرکتهای مشمول این ماده ؟   

سوال 3 ) آیا ممیزان مالیاتی نیز ممکن است به عدم اجرای ماده 141 ق ت  توجه کنند ؟

با تشکر فراوان
عنوان: پاسخ : اجرای ماده 141 قانون تجارت در شرکت با مسولیت محدود و عوافب عدم اجرای این ماده
رسال شده توسط: pedro در می 17, 2015, 04:30:25 بعد از ظهر
با سلام

لطفا دوستان کمک کنند :'(
عنوان: پاسخ : اجرای ماده 141 قانون تجارت در شرکت با مسولیت محدود و عوافب عدم اجرای این ماده
رسال شده توسط: اکبرزاده در می 18, 2015, 12:35:25 قبل از ظهر
با سلام


توجه شما را به نوشتار زیر جلب مینمایم :

جواد بستانیان*
ماده 141 اصلاحیه قانون تجارت مقرر می‌دارد که اگر بر اثر زیان‌های وارده حداقل نصف سرمایه شرکت از میان برود، هیات‌مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوق‌العاده صاحبان سهام را دعوت کند تا موضوع انحلال یا بقای شرکت مورد شور و رای واقع شود.
هر گاه مجمع مزبور رای به انحلال شرکت ندهد، باید در همان جلسه و یا رعایت مقررات ماده 6 این قانون سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه موجود کاهش دهد. در مورد مفاد ماده 141 این سوال مطرح است که تکلیف هیات‌مدیره که دعوت مجمع عمومی فوق‌العاده است و باید بلافاصله پس از آن که بر اثر زیان‌های وارده بیش از نصف سرمایه شرکت از میان رفته باشد انجام شود در چه زمانی محقق می‌شود؟ ماده 89 اصلاحیه قانون تجارت پیش‌بینی کرده مجمع عمومی عادی باید سالی یکبار برای رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی قبل و سایر امور مربوط به حساب‌های سال مالی تشکیل شود و در تبصره آن آمده است: بدون قرائت گزارش بازرس یا بازرسان شرکت در مجمع عمومی اخذ تصمیم نسبت به ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی معتبر نخواهد بود. از مدلول ماده 89 چنین برمی‌آید که ترازنامه و حساب سود و زیان فقط پس از ارائه در مجمع عمومی استماع گزارش بازرس و تصویب آن توسط مجمع عمومی اعتبار می‌یابد و در نتیجه همان گونه که منطق هم حکم می‌کند نمی‌توان تکلیف مندرج در ماده 141 را به وقتی در میانه سال مالی یا زمانی قبل از تصویب صورت‌های مالی به وسیله مجمع عمومی عادی تسری داد.
یعنی قبل از تصویب صورت‌های مالی در مجمع عمومی اصولا صورت‌های مالی معتبری وجود ندارد که هیات‌مدیره را براساس آن بتوان مکلف به رعایت مفاد ماده 141 کرد.
اگرچه ماده 141 اصلاحیه قانون تجارت هیات‌مدیره را مکلف به دعوت بلافاصله مجمع عمومی فوق‌العاده می‌کند. اما طبق ماده 265 عدم رعایت ماده 141 حداکثر دو ماه پس از بین رفتن بیش از نیمی از سرمایه موجب مقررات جزایی می‌شود. با توضیحات فوق به نظر می‌رسد اگر هیات‌مدیره شرکت عدم رعایت مفاد ماده 141 اصلاحیه قانون تجارت را مبنی بر دعوت مجمع عمومی فوق‌العاده دو ماه پس از تصویب صورت‌های مالی در مجمع عمومی عادی رعایت نکند، بازرس باید عدم رعایت مفاد ماده فوق را به عنوان بخشی از وظیفه‌ای که طبق ماده 151 به عهده او قرار گرفته است، گزارش کند. اگر چنین است بازرس در سال اولی که زیان انباشته بیش از نصف سرمایه می‌شود تکلیفی در مورد گزارش کردن ندارد، ضمن این که در هر حال این جمله معمول که «توجه مجمع عمومی را به مفاد ماده 141 جلب می‌کند» متنی دو پهلو است که نه عدم رعایت مفاد ماده فوق توسط هیات‌مدیره را گزارش می‌کند و نه ناشی از وظایف دیگری است که بازرس به عهده دارد.
*عضو شورای عالی جامعه حسابداران رسمی ایران

روزنامه دنیای اقتصاد دوشنبه 28 اردیبهشت 94